Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde tescilli Kırkağaç kavunu ekimine başlandı.
Her yıl ortalama 10 bin dönüm alanda yaklaşık 30 bin tona yakın üretimin gerçekleştirildiği Kırkağaç ilçesinde üreticiler büyük bir özenle ellerindeki tohumları toprakla buluşturdu.

Tescilli kavunların ekiminde kullanılan tohumlar ile ekilen araziler Kırkağaç Belediyesi, Ziraat Odası ve çeşitli kurumlardan katılan üyelerden oluşan komisyon tarafından denetlendi.
Kırkağaç Belediye Başkanı Yaşar İsmail Gedüz, bölge için ekonomik değeri olan kavunu korumak için büyük bir çaba sarf ettiklerini söyledi.
”Tüketiciler 15 Ağustos’tan sonra Kırkağaç Kavunlarında Etiketli Ürün Tercih Etsinler’
Kırkağaç kavununun, geç hasat özelliği, uzun raf ömrü, tadı ve aromasıyla diğerlerinden ayrıldığını ifade eden Gedüz, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Kırkağaç kavununun bu yıl da üreticimizin yüzünü güldüreceğine inanıyoruz. Ekim işlemi devam ettiğinden denetimler de sürecek’’ dedi.
Başkan Gedüz ayrıca tüketicilere de seslenerek, Kırkağaç Kavununun 15 Ağustos’tan önce çıkmadığını, 15 Ağustos’tan sonra da alacakları hakiki Kırkağaç kavunlarında etiket aramaları gerektiğini söyledi.
Avrupa Birliği Coğrafi İşareti İçin de Girişimler Başladı
Kırkağaç Kavunu tescil komisyonu üyesi Kırkağaç Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Muharrem Yalçın da Kırkağaç Belediyesi Öncülüğünde denetimlerin sıklıkla devam ettiğini ifade ederek, Avrupa Birliği’ne de coğrafi etiketleme için başvuru işlemlerinin başlatıldığını duyurdu.

Tohumlar 50 yıl Önceki Kavunların Çekirdeklerinden elde Ediliyor
Kırkağaç Kavunu Üreticisi Çiftçi Alaattin Sarıaslan ise kavun tohumunu doğal olarak kendi topraklarında 50 yıldır yetiştirdiği eski doğal kavunlardan elde edilen çekirdeklerden yetiştirdiklerini belirterek, 13 dekar arazi de bu yıl da aynı şekilde üretime devam ettiklerini söyledi.